top of page

ODLINGSTIPS

Dela med dig av dina kunskaper och tips på hur vi alla medlemmar kan få det bästa resultatet och den bästa skörden. Maila oss på koloniforeningen.lupinen@gmail.com

eller skriv ett brev och lägg i postlådan. 

Odlingens historia

och lite tips & råd

Att odla
uppstod med början för 12 000 år sedan på flera oberoende platser: Mellanöstern, norra Kina, södra Mexiko samt Peru. Olika grödor utnyttjades på respektive plats, vilket medförde att de handelsnätverk som senare uppstod kunde sprida utvecklade grödor till nya marknader. I Mellanöstern och Europa blev vetet den viktigaste grödan, i Asien odlades ris och hirs och i Amerika majs, kassava, bönor och potatis.

Odling i Sverige

Under stenåldern (4 000 f.Kr.) skedde en stor förändring för människorna i södra och mellersta Skandinavien – de började odla marken och hålla tamboskap. Fram tills dess hade de varit samlare och jägare och levt som nomader. Jordbruket och boskapskötseln förde med sig en mer bofast livsstil.

Idag
odlas det i hela världen med ständigt nya växtplatser, senaste är vattenodling/hydroodling.
Hydroodling är den senaste trenden bland trångbodda stadsbor. Att odla i vatten ger stor skörd på liten yta samt närodlade grönsaker året om.

Bergsutrymmen där man tidigare bara odlade svamp, kan man idag med speciell belysning odla alltfler växtsorter.

För att säkra framtiden förvaras fröer i iskalla kammare djupt inne i berget utanför Longyarbyen på Svalbard ligger Global Seed Vault, en global genbank som ska rädda mänskligheten om det värsta skulle inträffa. 

I världen finns idag ca. 300000 växter varav cirka 7000 olika sorter bara i Sverige.

På Lupinens kolonilottsförening har man odlat sedan 1977 och vi har många duktiga odlare från många av jordens alla hörn. Här trädgårdsodlar vi på odlingslotter om minst 100kvm.

Min önskan är att några av alla dessa bildar en odlingsgrupp och diskuterar odling av persilja till majs i ett föreningsforum.

Skriv ner dina erfarenheter om odling och dela med dig till alla i föreningen. Maila oss på koloniforeningen.lupinen@gmail.com eller skriv ett brev och lägg i brevlådan på toaletthuset.


Erfarenhet, är nog den allra bästa odlingslärdomen.

 

Maj månad är en förberedelsemånad med plantering av annueller (ettåriga växter) och delning/plantering av perenner (fleråriga).

 

Här nedan finns några länkar med tips o ideer hur man delar, planterar och sköter sina perenner också ett tips om hur man söker sig fram till vad "min växt heter".

 

På föreningens städdag den 5 maj, hoppas jag att vi kan träffas vid komposten och visa hur man kan hjälpa andra till fägring på kolonilotterna genom att dela perenner.

 

Stephan

 

Fakta hämtat från Wikipedia.

http://www.trädgårdsväxter.com/perenner/astilbe.php

http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kasvit/

bottom of page